Twee eetdagboeken. Twee verschillende trajecten

image 2019 05 02Ik bekijk vandaag twee emotie-eetdagboeken van twee nieuwe klanten. Ik vraag hen altijd om na de intake dit eetdagboek bij te houden. Samen met de intake, een paar testjes en de eerste gesprekken vormt dit de basis voor mijn behandelplan.

Het valt me op hoe verschillend de eetdagboeken zijn. En ik realiseer me dat het twee heel verschillende trajecten worden. 

Leren om met aandacht te eten

Bij Marja (gefingeerde naam) zie ik dat ze vaak eet terwijl ze leest, werkt of auto rijdt. Hierdoor registreert ze niet goed wat ze eet, eet ze meer en heeft ze ook weer eerder honger. Mijn eerste stap bij Marja is dus om haar te helpen om met aandacht te eten. En waarschijnlijk zal ik haar daarna gaan begeleiden om meer tijd voor zichzelf te creëren. Bijvoorbeeld door verantwoordelijkheden minder naar zich toe te trekken. Of door de lat minder hoog te leggen. De winst aan het einde van het traject? Lekker eten, een goed gewicht, en een leven met ruimte voor inspanning én ontspanning.

Het hoeft niet perfect

Het eetdagboek van Lesley (ook een gefingeerde naam) is supernetjes. Het kan zo in een dieetboek! Toch zit het me niet lekker. Ik vind het veel te netjes. Het benauwt me zelfs een beetje. Ik mis het ‘lekker’.  Ik mis het ‘leuk’. En hierdoor snap ik ook wat de oorzaak van haar eetbuien is. Mijn eerste interventie bij Lesley wordt om haar te leren dat ‘lekker’ ook (en zelfs juist) bij een gezond dieet hoort. Het zal haar verbazen, maar ik ga haar zelfs uitnodigen om af en toe een koekje of een chocolaatje te nemen. En ik verwacht dat juist deze ruimte voor ‘lekker!’ haar zal helpen om grip op haar eetbuien te krijgen.
Op psychologisch niveau zal ik Lesley mogelijk begeleiden om mild voor zichzelf te zijn. Om te mogen voelen, te mogen ontspannen, en om af en toe een fout te maken. En bottom line: dat ze al goed is zoals ze is. Dat ze zich niet hoeft te bewijzen, dat ze niet perfect hoeft te zijn om OK te zijn. Ze mag ontspannen, en zijn wie ze zelf is!

Verschillende oorzaken vragen om verschillende trajecten

Twee startende cliënten, en twee totaal verschillende trajecten. Daar geloof ik ook in. Eetproblemen hebben zoveel verschillende oorzaken. Die vragen allen om een andere aanpak.

Niet alleen grip op eetbuien, maar ook gelukkiger op andere vlakken

En beiden zullen zich ontwikkelen op vlakken waarvan ze nu nog geen idee hebben dat ze zo'n invloed op hun eetbuien hebben. Gevolg is dat ze na het traject niet alleen hun eetbuien kunnen beëindigen, maar ook dat ze zich op andere levensthema's beter voelen. Ze ontwikkelen ruimte voor hun eigen behoeften en leren dat ze al goed zijn zoals ze nu zijn.    
Voor mij als therapeut is dit net zo belangrijk als gezond eten. Ik vind het prachtig om te zien hoe mijn klanten langzaam opengaan, groeien en hun werkelijke behoeften de ruimte geven. 

Wat is JOUW werkelijke oorzaak van je eetproblemen? 

Ben jij benieuwd wat JOUW werkelijke oorzaken van je eetbuien zijn? En wat jij nodig hebt om hier mee om te gaan? En hoe jij je kunt ontwikkelen? Maak dan nu een afspraak voor een gratis kennismaking gewichtscoaching via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Agenda 

Informatieavond 'Stoppen met eetbuien'
Dinsdag 10 september 2024 van 19.30 tot 21.00 uur

De site bevat koekjes. En nee, deze koekjes kun je niet eten. Als je deze site blijft gebruiken, dan gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met deze cookies.

Meer info

Eetbuicoaching.nl

Titia Bakker
Vliek 68
2036 CN Haarlem
Telefoon: 06 5190 7946
E-mail: titia@eetbuicoaching.nl

KvK: 54329388 
BTW-ID: NL001604737B61

Eetbuicoaching.nl is onderdeel van Haarlem Counseling

Afslankboom
© 2020 - 2024 Eetbui Coaching - Design & realisatie: Result Media