Pepernoten? Zie ze maar te weerstaan!

pepernoten en letter verkleindDe pepernoten vliegen ons weer om de oren. Bij de ingang van de supermarkt, aanbiedingen in de winkel, op de toonbank bij de bakker. En als het nu alleen de pepernoten waren… Maar er is ook marsepein, speculaas, chocoladeletters, Sint Maarten-snoep….. Zie dat maar eens te weerstaan!

Een hele uitdaging. Bijna alle klanten hebben het erover. Hoe kun je dit nu aanpakken?

De winkelier zal alles doen om jou te verleiden

Een stukje van de oplossing is dat je je realiseert dat de winkelier er alles aan zal doen om jou te verleiden. De winkelier wil het liefst dat jij direct heel veel koopt. En dat doe je als je niet al te veel nadenkt en direct je impulsen volgt: Pepernoten! Hebben! Nu!

De winkelier zorgt dus dat het in de winkel lekker naar pepernoten en speculaas ruikt, dat je even kan proeven hoe lekker het wel niet is en dat er een niet-te-missen aanbieding bij de kassa staat. Alles om ons reptielenbrein, dat snel en impulsief reageert, te triggeren. En vaak lukt dat. Hoe vaak ben je niet thuisgekomen met iets lekkers dat je eigenlijk niet had willen kopen?

Reptielenbrein of menselijk brein?

Gelukkig hebben we niet alleen een reptielenbrein dat impulsief reageert. We hebben ook een menselijk brein dat een stapje terug kan doen, logisch nadenkt en bewuste keuzes maakt.

De kunst is dus om je menselijk brein te activeren, en dat reptielenbrein een beetje in toom te houden. Hoe doe je dat?

Wil je die pepernoten werkelijk?

Bijvoorbeeld door, als je dreigt te vallen voor de verleiding, even te stoppen om te voelen en na te denken. Wil je die pepernoten werkelijk?

Misschien besluit je dat je deze pepernoten of banketstaaf wel heel erg lekker vindt. En herken je dat het om een werkelijke behoefte gaat, en niet alleen om een impuls van het reptielenbrein. Dan kun je lekker wat meenemen. En ook dan kun je bewust kiezen hoeveel JIJ wilt kopen. 2 voor de prijs van 1? Wil je er werkelijk twee? Of is één voldoende voor jouw behoefte aan lekker, en koop je met twee toch weer te veel?

En misschien concludeer je dat je jezelf geen werkelijk plezier doet met de pepernoten. Misschien heb je thuis nog snoep in de kast en heb je het helemaal niet nodig? Of misschien weet je dat je alles in één keer opeet en dat je het beter niet mee kunt nemen? In dat geval: laat de verleiding voor wat ze is, en ga tevreden met je wijze besluit naar huis.

Maak vooraf verstandige keuzes

En je kunt vooraf een boodschappenlijstje maken. En je daar ook aan houden! Je gebruikt dan vooraf, als er geen verleidingen zijn, je menselijk brein om verstandige keuzes te maken. Als je dan later de verleidingen tegenkomt, zijn ze makkelijker te weerstaan. Die verleidingen staan immers niet op je lijstje

Verleidingen gewoon keihard negeren

Het helpt ook om de verleidingen zoveel mogelijk te mijden. Dus mijdt het koek- en snoeppad, en zet oogkleppen op als je langs de aanbiedingen loopt. Gewoon keihard negeren die handel!

Elke keer dat je de verleiding weerstaat, wordt het makkelijker

En het mooie is: elke keer dat je de verleiding weerstaat, heb je een ervaring dat je het kunt. Hoe vaker je dat doet, hoe vanzelfsprekender het wordt om de verleidingen te weerstaan. Hoe fijn is het als dat een gewoonte wordt? Dat is één van de redenen waarom slanke mensen niet zoveel moeite met verleidingen hebben. Ze zijn minder gewend om er op te reageren.

Als het negeren van verleidingen en het maken van bewuste keuzes voor jou nog geen gewoonte is, is het dus ook een kwestie van stug door oefenen. Elke keer dat het je lukt, wordt het de volgende keer ietsje makkelijker.

Want jij kan het ook!

Uiteindelijk ben jij degene die besluit of je iets koopt en hoeveel. Je kan het!

Je kan het! Maar je wilt het niet alleen?

Wil je hulp bij het leren weerstaan van verleidingen, het omgaan met eetbuien of eindelijk eens uit dat jojo-patroon stappen? Gewichtscoaching is anders omdat het niet (alleen) gaat om wat je eet, maar met name om wat er nu eigenlijk gebeurt. Zoals bij de pepernoten. Wat maakt dat jij meer of onverstandiger eet dan je zou willen? Terwijl je toch echt weet dat pepernoten (en kaas, en chips, en ....) niet goed voor je zijn! 
Kies nu voor een andere aanpak! En maak meteen een afspraak voor een gratis kennismaking.

 

Agenda 

Informatieavond 'Stoppen met eetbuien'
Dinsdag 10 september 2024 van 19.30 tot 21.00 uur

De site bevat koekjes. En nee, deze koekjes kun je niet eten. Als je deze site blijft gebruiken, dan gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met deze cookies.

Meer info

Eetbuicoaching.nl

Titia Bakker
Vliek 68
2036 CN Haarlem
Telefoon: 06 5190 7946
E-mail: titia@eetbuicoaching.nl

KvK: 54329388 
BTW-ID: NL001604737B61

Eetbuicoaching.nl is onderdeel van Haarlem Counseling

Afslankboom
© 2020 - 2024 Eetbui Coaching - Design & realisatie: Result Media