Lekkere verleidingen. Hoe ga je ermee om?

Muffin‘Eet een appel in plaats van een gevulde koek.’ Joke wist dit heel goed. En wilde het ook graag, want ze had last van haar overgewicht. Toch lukte het haar niet. Haar zwakke plek was een muffin. Wanneer ze een muffin zag, liep het water haar in de mond. “Nee, niet doen! Je bent op dieet.” klonk er in haar hoofd. Manmoedig richtte ze haar aandacht op iets anders. Maar het is zo lekker…. De gedachte aan die heerlijke muffin kwam steeds weer naar boven. Hoe harder ze hem wegdrukte, hoe harder hij terugkwam. Na een half uur hield ze het niet meer, en at ze de muffin.

Voor veel afvallers is dit een bekend scenario. We weten wel wat gezond eten is, maar hoe doe je dat dan? Hoe houd je grip op je eetpatroon?

Het belangrijkste is om jezelf soms toe te staan wel te snoepen. Je kunt met jezelf afspreken wat voor jou het beste moment is. Toen ik afviel, mocht ik van mezelf wel op feestjes snoepen. Daarbij koos ik het slankste van de dingen die ik lekker vond. Joke eet ook graag chocolade. Zij sprak met zichzelf af dat ze in het weekend een goede bonbon nam. Ze ging er echt voor zitten, en at met volle aandacht. Omdat ze er veel aandacht voor had, vervulde die bonbon al haar snoepbehoeften. Daarna kon ze zich echt op andere dingen richten.

Joke zwichtte ook snel voor verleidingen. Als ze chocolade of muffins zag, kreeg ze trek en ging ze uiteindelijk voor de bijl. Ze loste dit op door te oefenen: wel naar snoep kijken, en het niet opeten. In het begin kostte dit veel moeite. Later werd het makkelijker, want het automatisme: ‘zien = eten’ verdween.

En ze maakte slimme strategieën voor moeilijke momenten. Toen ze een feestje organiseerde, werd ze omringt door schalen vol met lekkers. Voorheen had ze tijdens de voorbereidingen al gesnoept. Maar nu kon ze zich beheersen doordat ze zich had voorbereid op dit moeilijke moment: “Straks als de gasten er zijn, neem ik van elke snack één. En ik ga er lekker voor zitten en ik geniet ervan.” Doordat ze vooraf had bedacht wat ze wilde eten, kon ze zich én beheersen, én genieten van de lekkere hapjes.

Wil jij ook een balans vinden tussen zelfbeheersing en genieten? Wil jij leren wat jíj nodig hebt om met verleidingen om te gaan? Schrijf je dan in voor de Workshop Zoveel verleidingen.... op zaterdag 21 november 2015. In deze workshop leer je verleidingen tijdig herkennen en ontwikkel je strategieën om er positief mee om te gaan. Zodat je zelf kiest wat je eet.....

 

Agenda 

Informatieavond 'Stoppen met eetbuien'
Dinsdag 10 september 2024 van 19.30 tot 21.00 uur

De site bevat koekjes. En nee, deze koekjes kun je niet eten. Als je deze site blijft gebruiken, dan gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met deze cookies.

Meer info

Eetbuicoaching.nl

Titia Bakker
Vliek 68
2036 CN Haarlem
Telefoon: 06 5190 7946
E-mail: titia@eetbuicoaching.nl

KvK: 54329388 
BTW-ID: NL001604737B61

Eetbuicoaching.nl is onderdeel van Haarlem Counseling

Afslankboom
© 2020 - 2024 Eetbui Coaching - Design & realisatie: Result Media