Lekkere trek: ook dat gaat weer voorbij

image 2016 08 21 klein‘Er ligt nog kaas in de koelkast.’ Meteen krijg je trek. Het water loopt je in de mond. Maar je wilt stoppen met deze eetbuien. Je hebt net gegeten. Fysiek ben je voldaan. Dit is gewoon lekkere trek. Je duwt de gedachte aan kaas weg. Hij komt echter terug. Een tijdje stoei je met je trek. Hij blijft maar terug komen en overheerst alles dat je doet. Na een tijdje ben je het zat. Je loopt naar de koelkast en neemt een stuk kaas. Eigenlijk is het veel meer dan je je had voorgenomen. Daarna voel je je schuldig. Dit zou je niet meer doen. En zo gaat het nou altijd. Kan dit nou niet anders?

Ja, het kan anders 
Je kunt leren om je trek te accepteren en tolereren. Trek is namelijk net als een golf: als je maar ademt en wacht, gaat het vanzelf voorbij. We noemen dit ‘surfing the urge’ (surfen op de golven van je verlangen).

Forman ea (2007) hebben dit in een onderzoek aangetoond. Hun doelgroep kon zich slecht beheersen bij zoetigheid. En juist deze mensen gaven ze een doorzichtige doos chocolaatjes die ze 48 uur bij zich moesten houden. De deelnemers mochten al die tijd niet van de chocolaatjes eten!
De helft van de deelnemers had geleerd om te surfen op de golf van hun verlangen. De andere helft had andere strategieën voor zelfbeheersing geleerd, zoals het zoeken van afleiding.
Na 48 uur had geen enkele deelnemer die had geleerd ‘to surf the urge’ een chocolaatje genomen. Bij de andere deelnemers gebeurde dit veel vaker. En deze andere deelnemers hadden ook veel meer stress tijdens het experiment ervaren. Ook bleken de mensen die op hun verlangen hadden gesurft na een jaar 3 keer zo succesvol bij gewichtsverlies dan de andere deelnemers.

Je verlangen accepteren
Waar het om gaat bij ‘surfing the urge’ is dat je leert om je verlangen te tolereren. Veel mensen proberen hun trek weg te redeneren of weg te drukken. En dat werkt alleen maar averechts! Het verlangen komt terug, wordt nog sterker en voor je het weet, kun je aan niets anders denken.
Bij ‘surfing the urge’ mag je trek er zijn. Je kijkt ernaar in de wetenschap dat deze golf vanzelf weer voorbij gaat. Je hoeft dus niet meer met je zelf in gevecht.

Niet meer met jezelf in gevecht
Hoe zou dat voor jou zijn? Als je niet meer continu met je trek hoeft te vechten, maar de golven aan je voorbij kunt laten trekken? Hoeveel rust zou dat je geven? En hoe heerlijk is het niet als je beheersing over je eetbuien krijgt? Als je zelf kunt kiezen of je snoept of niet?

Afvallen? Emotie-eten? Wees aardig voor jezelf!
Dit kun je leren in de cursus ‘Afvallen? Emotie-eten? Wees aardig voor jezelf!’ Deze 8-weekse cursus gaat op dinsdag 20 september a.s. van start. Je leert om te gaan met je eetbuien. Je valt langzaam af, met respect voor jezelf en je werkelijke behoeften. Je ontwikkelt een positieve relatie met eten. En met jezelf!
Meer weten? Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Individuele coaching
Wil je liever individuele coaching? Dat kan ook! Maak Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Bronnen:
Forman ea (2007): A Comparrison of Acceptance and Control Based Strategies for Coping with Food Craving: Behaviour Research and Therapy

Ken jij iemand voor wie deze blog ook interessant is? Ik vind het fijn als je hem doorstuurt, of deelt via Social Media. 
 

Agenda 

Informatieavond 'Stoppen met eetbuien'
Dinsdag 10 september 2024 van 19.30 tot 21.00 uur

De site bevat koekjes. En nee, deze koekjes kun je niet eten. Als je deze site blijft gebruiken, dan gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met deze cookies.

Meer info

Eetbuicoaching.nl

Titia Bakker
Vliek 68
2036 CN Haarlem
Telefoon: 06 5190 7946
E-mail: titia@eetbuicoaching.nl

KvK: 54329388 
BTW-ID: NL001604737B61

Eetbuicoaching.nl is onderdeel van Haarlem Counseling

Afslankboom
© 2020 - 2024 Eetbui Coaching - Design & realisatie: Result Media