Eten in balans op vakantie

klein Van Iosphere via freedigitalphotos.netNu de vakanties eraan komen, krijg ik van veel klanten de vraag hoe ze kunnen voorkomen dat ze in de vakantie aankomen. Mijn eerste antwoord is meestal heel nuchter: ‘Vakantie is een feestje. Geniet lekker. Als je wat aankomt, gaat het er na je vakantie wel weer af.’ En het vervolg luidt meestal:

En het is OK om ook je verstand in te pakken. 
'En het is OK om ook je verstand in te pakken.' Hiermee bedoel ik niet de kritische stem die al het snoepen veroordeelt (meestal gaat die toch wel mee. Daar hoef je geen moeite voor te doen.) Ik bedoel wel de stem die zich afvraagt: ‘Heb ik nu echt honger?’ of ‘Ik heb vanmiddag al een ijsje gehad. Wil ik nu echt nog een toetje in het restaurant?’ of ‘Er staat zowel saté als een gegrild visje op de kaart. Ik vind het allebei lekker. Dan kies ik voor het visje.’

Lekker wandelen en snoepen
Dit deed ik vorige maand bijvoorbeeld toen een vriendin haar verjaardag met een wandeling vierde. Zij zorgde voor eten en drinken tijdens de wandeling en gaf ons allemaal een zelfgebakken brownie en muffin en een pakje sap. Hongerig van het wandelen heb ik de brownie en muffin lekker opgesnoept. Het sap heb ik weggegeven. Ik zie sap als suikerwater en drink liever echt water.

Na afloop hebben we gezellig met z’n allen in een steakrestaurant gegeten. Ook lekker! Na het hoofdgerecht zei één van m’n vrienden: ‘Ze hebben hier ook lekkere toetjes….’ En inderdaad: Stickey Toffee Pudding. Dat lust ik graag!

En toch… Toen ik even nadacht: ’s middags had ik ook al een muffin en brownie gehad. Was een toetje nog wel nodig? En met de steak had ik ook echt wel genoeg gegeten. Die Stickey Toffee heb ik dus even uitgesteld tot een volgende keer. Voor nu was koffie (met koekje) voldoende.

Balans
In dit voorbeeld zie je hoe ik zowel geniet als balans houd in m’n eetpatroon. Ik doe hier een paar dingen. De eerste beschreef ik al: ik dacht even na wat ik die dag al had gegeten en concludeerde dat ik al veel had gesnoept. Twee keer gebak op een dag hoeft echt niet. Ik had na het eten nog wel behoefte aan iets zoets. Hiervoor was het koekje bij de koffie voldoende.

Heb ik honger?
En ik voelde hoe het met m’n honger en verzadiging was. Ik had met de steak ook echt genoeg. Ik gebruikte (het ontbreken van) mijn hongergevoel dus als leidraad bij m’n keuze. Soms is het hoofdgerecht heel licht en heb ik nog wel trek. Dan kan ik ervoor kiezen om mezelf wel op een toetje te trakteren.

Tegenstelling is niet nodig
Veel van mijn cliënten denken dat er een tegenstelling is tussen genieten (vakantie/feestje) en verstandig eten. Gelukkig hoeft dat niet. Je kan het ook balanceren. Neem hiervoor ook je verstand mee in je koffer. Of nog beter: in je handtas. Dan heb je het altijd bij de hand!

En jij?
Heb jij moeite met dit balanceren? Ben je misschien zo bang voor een eetbui dat je niet durft te snoepen? Of snoep je juist ongeremd, en kan je niet meer stoppen? Schrijf je dan in voor de training ‘Afvallen? Emotie-eten? Wees aardig voor jezelf!’ In deze training leer je hoe jij weer kunt genieten van lekker eten én hoe je de balans houdt. Als je je voor 15 augustus 2016 inschrijft, ontvang je maar liefst 15% korting. Klik hier voor meer informatie.

Fijne vakantie!

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant is? Stuur hem gerust door of deel de blog op social Media!

Illustratie: van Ioshere via freedigitalphotos.net. 
 

Agenda 

Informatieavond 'Stoppen met eetbuien'
Dinsdag 10 september 2024 van 19.30 tot 21.00 uur

De site bevat koekjes. En nee, deze koekjes kun je niet eten. Als je deze site blijft gebruiken, dan gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met deze cookies.

Meer info

Eetbuicoaching.nl

Titia Bakker
Vliek 68
2036 CN Haarlem
Telefoon: 06 5190 7946
E-mail: titia@eetbuicoaching.nl

KvK: 54329388 
BTW-ID: NL001604737B61

Eetbuicoaching.nl is onderdeel van Haarlem Counseling

Afslankboom
© 2020 - 2024 Eetbui Coaching - Design & realisatie: Result Media