Voel jij of je honger hebt?

belly verkleindKen je dat? Een klein kindje dat zijn ijsje aan mama of papa geeft omdat hij niet meer wil? Omdat hij genoeg heeft? Voor ons als volwassene is dat ondenkbaar. En voor jou als lijner of emotie-eter waarschijnlijk helemaal. Als je eenmaal wat lekkers hebt…..

Kleine kinderen weten feilloos wanneer ze genoeg hebben. Als volwassene zijn wij dat vaak verleerd. Omdat we als kind ons bordje leeg moesten eten, en dus leerden om door te eten als we al genoeg hadden. Of omdat we zoveel diëten hebben gedaan dat we hebben geleerd om ons hongergevoel te negeren. En helaas hebben we daarna zoveel honger dat we veel te veel eten. En met dat veel te veel verstoren we weer het signaal van ‘genoeg’.  

En dan is er nog lekkere trek. Dit is een verwarrend signaal. Want bij lekkere trek willen we eten, terwijl ons lichaam niets nodig heeft.  

Ons honger- en verzadigingsgevoel kan dus aardig verstoord zijn.

En als jij een eetprobleem hebt, is dat bij jou waarschijnlijk ook zo. 
Het gevolg hiervan is dat je vaak, bijvoorbeeld als je op dieet bent, veel te weinig eet. Als je veel diëten hebt gevolgd, kun je zelfs denken dat dit normaal is. Je lichaam lijdt echter honger. En als je dat negeert, groeit het hongergevoel. En als je dan eenmaal begint te eten, dan sla je door.

Wanneer je tijdig regeert op je hongergevoel, heb je aan een normale, kleine portie genoeg. Dat is het normale proces: Honger -> eten -> vervuld -> stoppen met eten. Dat is ook hoe slanke mensen het doen.

Heb je eetbuien en probeer je deze te compenseren door streng te lijnen? Dan triggert de honger waarschijnlijk een volgende eetbui. Om eetbuien te voorkomen heb je dus een regelmatig eetpatroon nodig, waarbij je voldoende eet.

We eten tot een derde minder als we honger en verzadiging leren herkennen

Uit onderzoek blijkt dat mensen tot een derde minder eten als ze hun honger, lekkere trek en verzadiging leren herkennen en vervullen. Tot een derde minder! Zonder dieet!
Wat denk je? Is zo’n resultaat het waard om dit te leren?

Hoe doe je dat dan, je hongergevoel herkennen?

In feite kent ons lichaam drie mogelijkheden rondom honger: Honger, verzadigd, of overvol.
Als je honger hebt, trekt je maag samen en gaat hij misschien rommelen of pijn doen. Je kan je licht in het hoofd voelen en je gaat aan eten denken.
Als je verzadigd bent, is je maag comfortabel vol. Je hebt genoeg en je lichaam voelt prettig.
Als je te veel gegeten hebt, is je maag overvol. Je hebt druk op je buik, bent misschien misselijk en voelt je niet prettig meer.

Lekkere trek

En er zijn ook duidelijke verschillen tussen lekkere trek en honger. Bij honger krijg je lichamelijke signalen. Om je honger te stillen, lust je ook gezonde dingen.  
Lekkere trek zit niet in je lichaam, maar in je hoofd. Het zijn meer gedachten en gevoelens dan lichamelijke sensaties. En vaak heb je trek in één ding: chocolade, of kaas, of …. Een appel of een schaaltje yoghurt sla je af. Dat is niet lekker genoeg.

Het is de kunst om honger en lekkere trek te onderscheiden. Honger is een signaal om iets te eten, ook als je aan de lijn doet.

Wat is je werkelijke behoefte?

Bij lekkere trek kun je je afvragen wat je werkelijke behoefte is. Gaat het werkelijk om die chocolade of kaas? Ja? Neem dan een klein stukje, ga er lekker voor zitten, en geniet! Als je op deze manier twee keer per dag iets kleins neemt, is dat prima.

Gaat je werkelijke behoefte eigenlijk niet over eten? Mogelijk ben je dan moe, boos, verdrietig of gestresst. Dan kun je je afvragen wat je werkelijke behoefte is. Wil je eigenlijk gewoon vroeg naar bed? Een arm om je heen? ‘Nee’ zeggen tegen die extra klus? Een goede huilbui?

Je kunt leren deze signalen te herkennen.

Stop, om te voelen of je honger hebt, even met het lezen van deze blog. Hoe is het met je maag? Is hij leeg, prettig vol of overvol? Heb je nog energie? Als je lichaam honger heeft: gun jezelf pauze om even iets te eten. Je zult merken dat je daarna beter en prettiger werkt. 
Als je tijdens de maaltijd af en toe stopt met eten, kun je leren voelen of je verzadigd bent. Ons lichaam heeft 20 minuten nodig voordat het signalen van verzadiging geeft. Als je rustig eet, gun je je lichaam tijd om te reageren. Hoe voelt je lichaam nu? Is je maag vol, overvol of leeg? Heb je nog honger, of heb je eigenlijk genoeg?

En als je genoeg hebt, kun je stoppen met eten.

Ook als je bord nog niet leeg is. In onze jeugd hebben we vaak geleerd om ons bord leeg te eten. Onze ouders hadden hiermee de beste bedoelingen, en toch is het nu geen goede les meer. Want door alleen te kijken of je bord leeg is, luister je, net als de Amerikaan, niet meer naar je lichaam. En vaak heb je lang voordat je bord leeg is, al genoeg.

Hoe zou het voor jou zijn?

Om met echte aandacht te eten? Om lekker te genieten van wat je eet, en te stoppen met als je genoeg hebt? Om te behoeften achter de lekkere trek te vervullen? Om langzaam af te vallen doordat je niet meer te veel eet? Je kunt het! En je kunt er nu al mee beginnen door je hongergevoel te leren herkennen.

Gewichtscoaching

Leren om je hongergevoel te herkennen is één van de thema’s bij gewichtscoaching. Andere thema’s zijn bijvoorbeeld:

  • mogen genieten van lekkernijen
  • weer kunnen stoppen met snoepen
  • leren omgaan met de emoties en behoeften onder eetbuien
  • omgaan met eetverleidingen.

Een breed pallet dus. De overeenkomst: het helpt je om grip te krijgen op je eetpatroon. En om weer ontspannen met eten om te gaan. Hoe fijn is dat?
En, als jij dat nodig hebt, gaat gewichtscoaching nog verder dan dat. Want de oorzaak van eetbuien zit vaak in zelfwaardering en in goed voor jezelf zorgen. Mogen zijn wie je bent. Met je goede EN je mindere kanten. Want je bent zoveel meer dan je eetpatroon je gewicht en je prestaties. Je bent het waard!  

Wil jij dat ook?

Je bent welkom voor individuele coaching of in de nieuwe training van 13 januari 2020. 

 

Agenda 

Woensdag 6 september 2023
Online informatieavond training 'Eetbuien? Jojo-en?'
19.30-21.00 uur
Anmelden via mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vanaf zaterdag 23 september 2023
Training 'Klaar met eetbuien en jojo-en'
Gratis kennismaking
4 live dagen in Haarlem
Online terugkomen in januari 2024
Vroegboekkorting tot 6 september 2023
Aanmelden mogeijk tot 20 september 2023

De site bevat koekjes. En nee, deze koekjes kun je niet eten. Als je deze site blijft gebruiken, dan gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met deze cookies.

Meer info

Eetbuicoaching.nl

Titia Bakker
Vliek 68
2036 CN Haarlem
Telefoon: 06 5190 7946
E-mail: titia@eetbuicoaching.nl

KvK: 54329388 
BTW-ID: NL001604737B61

Eetbuicoaching.nl is onderdeel van Haarlem Counseling

Afslankboom
© 2020 - 2024 Eetbui Coaching - Design & realisatie: Result Media