Ontspannen eten

foto Stuart Miles klein…. En toen heb ik die zak snoep leeggegeten. Schuldbewust kijkt ze me aan. Ze verwacht dat ik haar op d’r kop zal geven. Ik heb met haar te doen. Ik zie een beeld voor me waarbij ze zichzelf met de mattenklopper geeft: “Fout, fout, fout! Je hebt weer gesnoept. Dat zou je toch niet meer doen?” Ze is niet de enige; bijna al mijn klanten hebben zo’n stem. Ik voel niet de minste aandrang om haar inderdaad op d’r kop te geven en die stem te versterken.

Liever help ik haar om de milde stem te zoeken
De stem die haar zegt dat ze OK is, ook als ze een keer uit de bocht vliegt. De stem die haar helpt om bewust te genieten van eten, zodat eetbuien niet meer nodig zijn.

Een strenge aanpak werkt vaak averechts
Want het tegenstrijdige is: veel mensen proberen hun gewicht of eetbuien te reguleren met strenge regels en veel zelfbeheersing. En juist die strategie werkt averechts. Want als je allemaal regels rond eten hebt, en van alles (juist de lekkerste dingen) niet mag: hoe kun je dan nog lekker eten? Hoe ga je dat volhouden? Er ontstaat juist heel veel stress, en lekkere dingen worden nog verleidelijker. Want verboden waar….

Terwijl de milde stem je helpt om voor jezelf te zorgen. Veel mensen gebruiken eten als troost of beloning. Ik heb daar geen bezwaar tegen; eten is immers lekker en daarmee een goede beloning. Mits je niet te veel eet. En juist door met volle aandacht te eten en jezelf toe te staan die beloning tot je te nemen, zorg je voor jezelf. Je behoefte aan troost of beloning is eerder voldaan en overeten is niet meer nodig. Je kunt ontspannen…

Spannend om de strenge regels los te laten
Veel klanten vinden dit spannend. Ze kunnen zich niet voorstellen dat het loslaten van die strenge regels zal werken. ‘Ga ik dan niet nog meer eten?’ En natuurlijk is dit spannend. De strenge regels leken immers dé bescherming tegen nog meer eetbuien en overgewicht. Toch werken ze uiteindelijk tegen je. Want die regels belemmeren je om te genieten en voor jezelf te zorgen. En daarmee stimuleren ze uiteindelijk het overeten.

Kijk maar eens naar mensen die makkelijk op gewicht blijven. Zij hebben kaders en gewoonten,  maar geen strenge regels. Als ze iets lekkers eten, genieten ze ervan. En ze stoppen met eten als ze genoeg hebben!

Ik help jou ook graag in een gratis gesprek
Ben jij benieuwd of een milde aanpak jou ook kan helpen? Of waar het pijnpunt van jouw eetbuien nu eigenlijk precies zit?
Meld je dan aan voor een gratis inspiratiegesprek. In dit telefoongesprek van een half uur kijken we samen wat er bij jou nu eigenlijk gebeurd als je eetbuien hebt, en geef ik je maar liefst 3 concrete tips om met je eetbuien om te gaan. Want een leven zonder eetbuien is ook voor jou mogelijk. 
Maak hier een gratis afspraak. 

Ken je iemand voor wie dit een interessante blog is? Stuur hem gerust door of deel hem op Social Media.

Foto met dank aan Stuart Miles via freedigitalphotos.net 
 

Agenda 

Woensdag 6 september 2023
Online informatieavond training 'Eetbuien? Jojo-en?'
19.30-21.00 uur
Anmelden via mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vanaf zaterdag 23 september 2023
Training 'Klaar met eetbuien en jojo-en'
Gratis kennismaking
4 live dagen in Haarlem
Online terugkomen in januari 2024
Vroegboekkorting tot 6 september 2023
Aanmelden mogeijk tot 20 september 2023

De site bevat koekjes. En nee, deze koekjes kun je niet eten. Als je deze site blijft gebruiken, dan gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met deze cookies.

Meer info

Eetbuicoaching.nl

Titia Bakker
Vliek 68
2036 CN Haarlem
Telefoon: 06 5190 7946
E-mail: titia@eetbuicoaching.nl

KvK: 54329388 
BTW-ID: NL001604737B61

Eetbuicoaching.nl is onderdeel van Haarlem Counseling

Afslankboom
© 2020 - 2024 Eetbui Coaching - Design & realisatie: Result Media