Gewichtscoaching als aanvullende behandeling

Frustrerend: patiënt houdt zich niet aan het dieet

Als huisarts, bedrijfsarts of diëtiste heb je vast ook patiënten die zich niet aan een dieet of gezond eetpatroon houden. En voor sommige patiënten is dit wel noodzakelijk. Frustrerend. Want als professional zie je de worsteling van je patiënt en weet je welke gezondheidswinst er te behalen valt. 

Je doet alles dat je kan

Je legt uit, stimuleert, motiveert en maakt een goed en haalbaar dieet. En hoewel de patiënt het begrijpt en op zich best wil, lukt het niet. 

En ook deze patiënten kunnen succes hebben en hun leefstijl verbeteren.

Bij hen is een andere aanpak nodig. Een aanpak die niet (alleen) op het dieet focust. Een aanpak die hierdoor wèl succesvol is. Dit kan zowel individueel, als via een training.  

Er zijn verschillende oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken waardoor men zich niet aan een dieet kan houden. Geen patiënt is hetzelfde. In deze (fictieve) cases een aantal veel voorkomende situaties:

Tessa heeft al veel diëten gevolgd. Ze valt dan wel af, maar komt daarna weer aan. Inmiddels is ze zwaarder dan ooit. Ze voelt zich ontmoedigd. Waarom laat ze zich elke keer weer gaan?  

Amanda heeft last van eetbuien. Ze is zeer gemotiveerd om goed te eten. Overdag lukt dat haar heel goed. Maar 's avonds? Dan eet ze toch weer meer dan ze zich had voorgenomen. Het begint met één koekje. Dat moet kunnen toch? Alleen eet ze daarna door. Tot ze veel te veel heeft gegeten. Ze schaamt zich en voelt zich een mislukking. Dit zou ze toch niet meer doen? Ze had zich nog zo voorgenomen...

Jan kan niet goed met verleidingen omgaan. Hij hoeft maar langs de bakker of de frietboer te lopen of hij heeft al wat lekkers gekocht. ’s Avonds eet hij door tot zijn bord leeg is. En de pannen, en de schalen, en het bord van zijn zoontje…  Ook Jan neemt zich steeds weer voor om minder en gezonder te eten. En hij wil dat ook. Hij snapt niet goed wat er gebeurt. Het lijkt wel alsof het hem overkomt; alsof hij 'opeens' een frietje op heeft. Hoe komt dat toch? 

Cynthia heeft met damesmaat 42 een normaal gewicht. Ze mag een paar kilo afvallen, maar noodzakelijk is dat niet. Cynthia voelt zich echter moddervet. Ze heeft het gevoel dat iedereen haar afwijst. Want als je zo zwaar bent...  Ze heeft veel stress en denkt dat het beter met haar zal gaan als ze slank is. 

Al deze mensen worden niet geholpen met een dieet

Ze proberen dit wel, maar een dieet grijpt niet aan op de oorzaak van hun eetprobleem. Ze falen elke keer. De schaamte en gevoel van mislukking nemen toe. Zijn ze nu echt zulke slappelingen? 

Ook zij kunnen succes hebben

button aanmelding

Dit zijn fictieve cases voor situaties die veel voorkomen in mijn praktijk. Wat heb ik hen te bieden en hoe leidt dit wel tot resultaat?

Tessa: verstoorde relatie met eten

Tessa heeft door alle crashdiëten een verstoorde relatie met eten ontwikkeld. Ze denkt alleen nog in 'goed' en 'fout' eten. Gezond eten is voor haar 'goed', maar ook 'vervelend' en 'vies'. Ongezond eten is 'fout', maar juist ook lekker en verleidelijk. Geen wonder dat ze na het dieet snel weer terugkeert naar het ongezonde, maar lekkere oude eetpatroon.  
Tot haar verbazing adviseer ik Tessa om lekker te genieten van ongezonde lekkernijen. Ik wil die scheiding tussen ‘goed’ en ‘fout’ doorbreken. Ik leer haar hoe ze kan genieten van een kleine portie lekkers, zodat ze niet meer hoeft door te schieten naar veel te veel. En ik zoek met haar uit welke slanke producten ze wel lekker vindt. Dit zijn er meer dan ze dacht. Samen ontwikkelen we een mild en gebalanceerd dieet. Langzaam gaan de stress en negativiteit van gezond eten af. Ze valt nu langzaam af, en behoudt na het afvallen haar gezonde eetpatroon. 


"Ik meldde me bij Titia aan omdat ik m’n gewicht echt zat was. Kleding zat niet meer lekker, ik schaamde me. Ik wilde me gewoon weer lekker voelen.  
Toch twijfelde ik ook. Kan dat wel? Lekker eten én gezond en slank? En snoepen terwijl je afvalt. Dat kan toch niet? 
Ik ben nu heel blij dat ik de keuze heb gemaakt. Ik ontdekte dat ik zonder veel moeite slanker kon eten. Gewoon door ham in plaats van kaas op m’n brood te doen. Ik wist niet dat dat zoveel verschil maakte! En ik vind het alle twee lekker.
De oefening Mindful Snoepen was een echte eye-opener. Ik durf nu een koekje te nemen. En ik hoef niet meer het hele pak. Vroeger kon ik niet stoppen.
Al met al val ik nu langzaam af. Niet zo snel als vroeger met een streng dieet. Maar dit is wel mijn manier van eten. Dit blijf ik doen. En hiermee blijf ik slank."
Annelies, Heemstede



“Een vriendin stelde deze cursus voor nadat ik jaren bezig was om af te vallen. Zonder succes! Ik dacht dat ik alles gelezen had en een aardig idee had wat wel en niet werkte om af te vallen. Deze training liet zien dat dat niet zo was. Door ook de psychologische aspecten te behandelen en de aanpak om af te vallen uit te leggen op een andere manier is mijn ervaring nu positief. Ik ben inmiddels 10 kilo afgevallen. 4 al voor de cursus, en 6 tijdens de cursus. Ik raad deze cursus aan aan iedereen die tot nu toe zonder succes probeerde af te vallen. Je zult verbaasd zijn. Sommige onderwerpen zijn vanzelfsprekend, maar ik heb er echt veel van opgestoken.”
Charles, Haarlem.


Amanda: emotie-eten

Amanda is een emotie-eter. Zij heeft geen dieet nodig. Ze eet in principe al gezond en matig. 
Om haar eetbuien onder controle te krijgen, leert Amanda (net als Tessa) hoe ze bewust kan genieten van lekkernijen. Dit kende ze nog niet. Tijdens de eetbuien zat ze vaak in een roes, en had ze maar half door wat ze at. En juist doordat ze nu lekker geniet, heeft ze minder behoefte om door te eten. 
Amanda leert ook wat de onderliggende oorzaken van haar eetbuien zijn. Ze is een harde werker, een goede moeder, en een lieve partner. Maar waar bleef ze zelf? Eigenlijk cijferde ze zichzelf de hele dag weg. Hierdoor bouwde ze stress op. Stress die ze ontlaadde via eetbuien. Amanda leert nu haar eigen behoeften te onderkennen en assertiever te worden. Ze zorgt beter voor zichzelf. Haar eigenwaarde neemt toe, en ze heeft minder stress. De eetbuien zijn niet meer nodig. 


"De stoute schoenen aangetrokken en toegegeven dat ik een Emo-eter ben. Zeer snel een afspraak gemaakt. Titia komt niet alleen sympathiek over, maar is ook zeer gedreven om je te helpen. Geen passief dieet volgen, maar gericht met je bezig zijn. Tot de kern van je probleem komen en je dan stap voor stap op het goede pad leiden. Kortom het heeft mij een boost gegeven." 
Hans, Haarlem


Jan: externe eter

Jan kan slecht met verleidingen omgaan. Zodra hij eten ziet, of ruikt, dan eet hij al. In wezen heeft hij een automatische koppeling: eten zien = eten. Dit automatisme moet ontkoppeld worden. Dit kan via cognitieve gedragstherapie. Jan oefent om eten te zien, trek te krijgen en dan NIET te eten. In eerste instantie vindt hij dit verschrikkelijk moeilijk. Maar geleidelijk aan leert hij het. Er ontstaat ruimte om zelf te kiezen: wil ik nu eten? Hij kiest nu bewust of hij wel of geen frietje eet. 


"Ik heb nu meer grip op wat ik eet."
Margreet, Haarlem


Cynthia: eigenwaarde

Bij Cynthia gaat het om eigenwaarde. Ze denkt dat ze superslank moet zijn om 'normaal' te zijn en om geaccepteerd te worden. Haar focus op gewicht is in wezen een poging om wel 'OK' te zijn door iemand die zich niet OK voelt.
Bij Cynthia werk ik aan haar eigenwaarde. Ik ga met haar op zoek naar de oorzaken van haar gebrek aan zelfvertrouwen. Dit kan op allerlei terreinen liggen. En we zoeken naar mogelijkheden om haar zelfvertrouwen in het heden op te bouwen. 
Ik help haar te ervaren dat ze nu al leuk en competent is. Een slanke lijn heeft ze daar niet voor nodig. En ik laat haar onderzoeken of ze echt zo dik is als ze zelf denkt. Ze is blij als ze ontdekt dat ze eigenlijk een heel normaal postuur heeft. Die vakantie trekt ze voor het eerst een bikini aan, en voelt ze zich goed. 


"Verder wilde ik nog zeggen dat ik je zeer dankbaar ben voor de afgelopen maanden. Mijn zelfbeeld is een stuk beter en ik kijk ook meer tevreden naar wat ik zie in de spiegel. Ik ben me meer bewust van wat ik wel/niet eet en vooral de emotie erbij. Mede door jou heb ik het gevoel dat ik een weg ingeslagen ben waar ik mijn eigen geluk aan het opzoeken ben en dat voelt fijn en als een soort opluchting."
Sonia, Haarlem


Kennis en ervaring

Haarlem Counseling biedt sinds 2012 gewichtscoaching, workshops en training. Uitgangspunt is dat verandering van leefstijl over meer gaat dan alleen gezond eten en bewegen. De meeste mensen weten immers wel dat ze minder friet en chocolade moeten eten. Het is alleen zo lekker….

Om die reden is gekozen voor een werkwijze die verder gaat dan alleen voeding en beweging. Ook psychologie, gedragsverandering en coaching zijn kernelementen van de trainingen en coaching.

Het idee is dat echte verandering over emoties en gedrag gaan. Deelnemers nemen kun gewoonten en overtuigingen onder de loep, zoeken naar veranderingen en zijn tegelijkertijd mild voor zichzelf. Want eten is ook gewoon lekker en leuk. Eten gaat ook over genieten, ontspannen en voor jezelf zorgen. Succesvolle verandering is alleen mogelijk als je ook hier rekening mee houdt. 

Ik ben ervaringsdeskundige. Ik ben 18 jaar geleden 25 kilo afgevallen en nog steeds op gewicht. Mijn kennis over voeding en coaching heb ik opgedaan in de volgende opleidingen:

  • 4-jarige post HBO Coaching en Counseling aan het Europees Instituut (tegenwoordig onderdeel van de Baak). Diploma behaald in 2005.
  • Opleiding Gewichtsconsulent aan het Civas. Diploma behaald in 2013. Als erkend gewichtsconsulent ben ik lid van de BGN, waarmee cliënten met een aanvullende zorgverzekering een deel van hun kosten vergoed kunnen krijgen.
  • 3-jarige opleiding Psychotherapie aan de TA Academie. Diploma behaald in 2016. 

Opening tijdens Corona-crisis

Ook nu is mijn praktijk gewoon gewoon geopend. Gesprekken worden online gevoerd en dit blijkt prima te werken. 

Mijn werkwijze

  • Zowel groepstraining als individuele coaching
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • Ik combineer coaching met voedingsadviezen
  • Cliënt leert om met de eigen moeilijke momenten om te gaan.
  • Cliënt leert om de stress rondom voeding te verminderen. De permissie om te genieten van lekkernijen biedt vaak veel ruimte
  • Cliënt leert eigen patronen en overtuigingen rondom eten herkennen en veranderen
  • Cliënt ontwikkelt een matig en gezond eetpatroon waarmee hij langzaam afvalt

Resultaten

  • Gebalanceerd en gezond eetpatroon met ruimte voor genieten
  • Langzaam en duurzaam gewichtsverlies
  • Toegenomen eigenwaarde en zorg voor zichzelf

button aanmelding

Voor wie geschikt?

Patiënten met overgewicht/eetproblemen bij wie een ‘gewoon’ dieet onvoldoende aanslaat. De oorzaken liggen op psychologische vlak, maar zijn te licht voor de GGZ.


“Deze training is geschikt voor iedereen die moe is van diëten maar toch af wil vallen. Een prima coach die werkt vanuit deskundigheid én eigen ervaring.”
René, Hillegom


Voor wie niet geschikt?

  • Voor patiënten met diabetes of hart- en vaatziekten *
  • Voor patiënten die een medische dieet nodig hebben (bv nier- of leveraandoeningen) *
  • Voor patiënten met een eetstoornis uit de DSM
  • Voor patiënten die hun eetpatroon niet aan willen passen

* Wel mogelijk voor psychologische begeleiding in samenwerking met een arts, diëtiste of POH die de medische zorg kan bieden

Vergoeding door zorgverzekeraars

Voor alleen voedingsadvies

BGN Logo websiteIk ben aangesloten bij de BGN: Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland. Cliënten met een aanvullende verzekering kunnen mogelijk een deel van hun kosten declareren bij hun zorgverzekeraar. Meer informatie over de mogelijke vergoedingen vind je bij de BGN. Deze vergoeding gaat niet ten laste van het eigen risico. 

 

  

Voor een psychosociaal traject

nvpa 300dpiIk ben aangesloten bij het NVPA, beroepsvereniging voor gespecialiseerd psychosociaal therapeuten en de overkoepelende vereniging RBCZ. Veel aanvullende ziektekostenverzekeringen vergoeden een deel van de kosten. Klik hier voor meer informatie over de mogelijke vergoedingen. 

 

rbcz logo liggend

 

 

Gun jouw patiënt een aanpak die wèl werkt. 

button aanmelding

Vragen of overleg

Ik overleg graag over een mogelijke cliënt of aanmelding. Bel 06-5190.7946 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Agenda 

Woensdag 6 september 2023
Online informatieavond training 'Eetbuien? Jojo-en?'
19.30-21.00 uur
Anmelden via mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vanaf zaterdag 23 september 2023
Training 'Klaar met eetbuien en jojo-en'
Gratis kennismaking
4 live dagen in Haarlem
Online terugkomen in januari 2024
Vroegboekkorting tot 6 september 2023
Aanmelden mogeijk tot 20 september 2023

De site bevat koekjes. En nee, deze koekjes kun je niet eten. Als je deze site blijft gebruiken, dan gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met deze cookies.

Meer info

Eetbuicoaching.nl

Titia Bakker
Vliek 68
2036 CN Haarlem
Telefoon: 06 5190 7946
E-mail: titia@eetbuicoaching.nl

KvK: 54329388 
BTW-ID: NL001604737B61

Eetbuicoaching.nl is onderdeel van Haarlem Counseling

Afslankboom
© 2020 - 2024 Eetbui Coaching - Design & realisatie: Result Media