Ga ervoor! Ook met een pondje meer!

groeiAfgelopen zondag keek ik Obese. Tatjana is prachtig afgevallen, haar zelfvertrouwen is gestegen en ze heeft geleerd haar emoties te uiten in plaats van weg te eten. Fantastische resultaten! Ik schrok echter van een stelling van de programma-makers: “Nu Tatjana is afgevallen, kan ze haar persoonlijke doelen realiseren.” Eigenlijk zeiden ze hier dat persoonlijke doelen pas behaald kunnen worden als je slank bent. Zolang je een pondje te zwaar bent, kun je je doelen blijkbaar niet bereiken en kun je niet gelukkig in het leven staan.

Ik ben bang dat niet alleen de programma-makers dit geloven, maar ook veel mensen met overgewicht. Ik zie veel klanten met voornemens als: ‘Ik ga …. als ik slank ben.’ Of mensen met een stille overtuiging: ‘Ik ben pas OK als ik slank ben (en nu dus niet…).’

Kloppen deze stellingen wel? Kun je pas groeien, je eigen doelen bereiken of gelukkig zijn als je slank bent? Gelukkig niet! En waarom zou je gelukkig zijn uitstellen totdat je slank bent? De meeste doelen en wensen hebben niets met gewicht te maken. Zingen (één van Tatjana’s grootste wensen) kan prima met een pondje meer. Goed zijn in je werk, een leuke moeder zijn, nieuwe vaardigheden leren, het kan allemaal zonder slank te zijn.

Helaas wordt het zelfvertrouwen van iemand met overgewicht in onze maatschappij vaak wel beïnvloed door het gewicht. Dat heeft te maken me het stigma dat op overgewicht rust. Uitspraken als ‘eigen schuld’ of ‘dan moet je maar niet zoveel eten’ worden makkelijk gebruikt. Meestal door mensen die nog nooit met hun gewicht geworsteld hebben. Helaas hebben dit soort uitspraken wel een negatieve invloed als je overgewicht hebt.

En toch….

Je zelfvertrouwen en geluk groeien als je je doelen bereikt. En als je goed bent in wat je doet. En als je ziet dat mensen je waarderen om wie je bent, en niet om hoe je eruit ziet.

Dus: wat vind jij écht belangrijk in het leven? Wat is jouw wens of doel? Kun je daar nu al mee beginnen? Welk eerste stapje kun je zetten om dat doel te bereiken? Die eerste stap hoeft niet groot te zijn, als je maar begint. De rest volgt daarna. En begin! Ongeacht je gewicht. Want je bent zoveel meer dan die pondjes!

Ik ben benieuwd wat jouw doel is! Wat wordt jouw eerste stapje? Maak het zo concreet mogelijk, dan ga je het echt doen. Of ben je al bezig om jouw doel te bereiken? Hoe doe je dat? Schrijf het hieronder op, en inspireer anderen!

 

Agenda 

Woensdag 6 september 2023
Online informatieavond training 'Eetbuien? Jojo-en?'
19.30-21.00 uur
Anmelden via mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vanaf zaterdag 23 september 2023
Training 'Klaar met eetbuien en jojo-en'
Gratis kennismaking
4 live dagen in Haarlem
Online terugkomen in januari 2024
Vroegboekkorting tot 6 september 2023
Aanmelden mogeijk tot 20 september 2023

De site bevat koekjes. En nee, deze koekjes kun je niet eten. Als je deze site blijft gebruiken, dan gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met deze cookies.

Eetbuicoaching.nl

Titia Bakker
Vliek 68
2036 CN Haarlem
Telefoon: 06 5190 7946
E-mail: titia@eetbuicoaching.nl

KvK: 54329388 
BTW-ID: NL001604737B61

Eetbuicoaching.nl is onderdeel van Haarlem Counseling

Afslankboom
© 2020 - 2023 Eetbui Coaching - Design & realisatie: Result Media