Een chocoladefestival... En ik ga volop genieten!

cake pops 693645 1920 verkleindHet Chocoa Festval 2020 belooft heerlijk decadent te worden. De plaatjes tonen stromende chocolade-fonteinen, prachtige bonbons en heerlijke proeverijen uit de hele wereld. We kunnen workshops volgen en gerenommeerde chocolademakers ontmoeten. Ik heb er zin in! Het belooft letterlijk en figuurlijk een heerlijke dag te worden.

Ik heb besloten dat ik, met alle verleidingen, volop ga genieten. Ik alles proeven wat ik wil, zonder te overeten.

Ja, dat kan echt.

En het tegenstrijdige is: dat kan juist omdat ik volop ga genieten. En omdat ik intuïtief ga eten. Want ik ga vertrouwen op mijn lichaam.    

Hoe ziet dat eruit?

Ik ga alleen dingen proeven die me echt lekker lijken. En daar ga ik volop van genieten. Met al mijn aandacht ga ik proeven hoe heerlijk, pittig, zoet, romig, knapperig en bijzonder dit chocolaatje wel niet is. En als ik het toch niet lekker vindt? Dan laat ik de rest staan. Ik vind mezelf te waardevol om te eten zonder plezier.

En als ik daarna weer iets lekkers zie, dan proef ik dat ook. Ik ga in goed gezelschap, en ik verwacht dat we het er samen over zullen hebben. Was deze lekkerder of de vorige? Waarom? Wat vind ik lekker? En wat jij? Welke verschillende smaken kunnen we herkennen? 

Ik kies voor aandacht en kwaliteit

Door zo heel bewust te proeven, heb ik niet heel veel lekkers nodig om voldaan te zijn. Ik kies hier voor aandacht en kwaliteit. Dan heb ik helemaal geen grote hoeveelheden nodig.  

Ik mag van mezelf proeven zolang mijn lijf het prettig vindt. En op een gegeven moment zal ik me verzadigd gaan voelen. Dat herken ik doordat mijn maag prettig vol is, en ik me tevreden voel.

Dit wil niet zeggen dat ik dan helemaal niets meer eet. Maar wel dat ik dan (nog) kieskeuriger word. Ik ga meer genieten van de omgeving, mijn gezelschap en van wat ik zie en ruik. Ik proef nu alleen nog als het me heel lekker en bijzonder lijkt. Ik wil immers niet overeten. Ik weet dat dat niet fijn voelt. Ik houd het liever leuk!

Nieuwe trend in dieetland: intuïtief eten

Deze manier van eten heet intuïtief eten is een nieuwe trend in dieetland. Je eet als je honger hebt, en stopt weer als je genoeg hebt. Je houdt balans door contact met je lichaam te houden, en niet zozeer door calorieën te tellen. Hierdoor kun je een ontspannen relatie met eten ontwikkelen. Je stemt immers af op je lichaam, en je werkelijke behoeften, in plaats van op allerlei regels in je hoofd.

In dit geval pas ik het toe op een Chocolade Festival, maar in het dagelijks leven doe ik dit ook. En dan kies ik vaker voor groente, fruit en een volkoren bammetje. Met daarnaast ruimte voor een gezonde hoeveelheid lekkers!

Meer weten? Maak een afspraak voor een gratis kennismaking

Voordelen van intuïtief eten

Het grote voordeel van intuïtief eten is dat je kunt ontspannen rond eten. Dat je zelfs naar een chocoladefestival kunt zonder bang te zijn dat je overeet. Je hoeft niet alle dagen calorieën te tellen en precies te weten wat je gegeten hebt. Je kunt erop vertrouwen dat het in grote lijnen allemaal goed komt.

En je gaat ervaren dat als je jezelf durft toe te staan om werkelijk te genieten van koek, snoep en frites, je er niet meer in door hoeft te slaan.

Wil jij dat ook? Maak een afspraak voor een gratis kennismaking

Paradox: juist door de controle los te laten, krijg je grip

Want dat is de paradox: Zolang je je eten heel strak probeert te controleren, verlies je de grip. En juist door genot, mildheid en ruimte toe te staan, krijg je werkelijke balans en ontspanning.

Spannend.....

Als je eetbuien hebt, of al jaren streng aan de lijn doet, kan het heel spannend zijn om intuïtief te gaan eten. Je laat immers de controle los. Je gaat er op vertrouwen dat je lichaam weet wat goed is. En dat is best heel spannend als je al jaren met je hoofd en niet met je lichaam hebt gegeten.

En toch….

Het kan je zoveel bieden. Ontspanning. Leven in contact met je werkelijke behoeften. Eten naar de behoeften van lichaam. Je lijf niet meer uithongeren om maar snel af te vallen. Geen eetbuien meer omdat je jezelf zoveel ontzegd had. 

Wil je meer weten over intuïtief eten of het omgaan met eetbuien?
Maak nu een afspraak voor een gratis kennismaking

 

Agenda 

Woensdag 6 september 2023
Online informatieavond training 'Eetbuien? Jojo-en?'
19.30-21.00 uur
Anmelden via mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vanaf zaterdag 23 september 2023
Training 'Klaar met eetbuien en jojo-en'
Gratis kennismaking
4 live dagen in Haarlem
Online terugkomen in januari 2024
Vroegboekkorting tot 6 september 2023
Aanmelden mogeijk tot 20 september 2023

De site bevat koekjes. En nee, deze koekjes kun je niet eten. Als je deze site blijft gebruiken, dan gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met deze cookies.

Eetbuicoaching.nl

Titia Bakker
Vliek 68
2036 CN Haarlem
Telefoon: 06 5190 7946
E-mail: titia@eetbuicoaching.nl

KvK: 54329388 
BTW-ID: NL001604737B61

Eetbuicoaching.nl is onderdeel van Haarlem Counseling

Afslankboom
© 2020 - 2023 Eetbui Coaching - Design & realisatie: Result Media