Dat bepaal ik zelf wel!

Zinkend dieet van Stuart MilesJessica is helemaal klaar met alle diëten en voedingsadviezen. Ondanks dat ze graag wil afvallen. En dat dat ook nodig is. Want door 5 keer op en neer jojo-en is ze steeds zwaarder geworden.

Nu zit ze dus met een dilemma. Enerzijds weet ze dat ze minder en verstandiger moet eten om af te vallen. Anderzijds wordt ze boos en opstandig van alleen het idee van regels en beperkingen.

Dit is wat in het verleden ook mis ging bij diëten.

Een tijdje was ze in staat om zich in het dieet te voegen. Maar na een poosje was ze er klaar mee en stopte ze weer.

Ze zweeft tussen hoop en vrees

Nu is Jessica bij mij in de hoop dat ik haar kan helpen. Ze zweeft een beetje tussen hoop en vrees. Ze weet dat ik anders werk en hoopt dat ze bij mij echt verder zal komen. Maar ze voelt de Rebel al opkomen bij de gedachte dat ik haar misschien regels zal opleggen.

Ik ga niet de strijd met haar Rebel aan

Ik zie haar strijd en realiseer me dat voedingsadviezen bij haar averechts zullen werken. Ze lijkt bereid om opnieuw de strijd met haar Rebel aan te gaan en zich toch weer in een dieet te voegen. Maar dan herhalen we het patroon dat tot nu toe niet werkte. En nu dus waarschijnlijk weer niet.

Ik kies voor een heel andere insteek: Intuïtief eten.

Deze stroming staat opnieuw in de belangstelling en effectief als je steeds vastloopt in strenge diëten. Ik houd van intuïtief eten. Sterker nog: het is al jaren één van de pijlers in mijn werk.

Ik leg Jessica uit dat een nieuw dieet bij haar niet nodig is. Ze ontspant een beetje. De Rebel die onder de oppervlakte schuil ging, is een beetje gerustgesteld.

En ik nodig haar uit om te eten naar de behoeften van haar lichaam. Dus om te eten als haar lichaam hongerig voelt, en te stoppen als ze genoeg heeft.

Samen verkennen we hoe ze honger eigenlijk herkent: maagpijn of een rommelende maag, licht in het hoofd of steeds weer aan eten denken. Gelukkig kan Jessica haar honger goed herkennen.

Geen verboden, maar op jezelf afstemmen

Verder geef ik haar geen voedingsadviezen. Dus geen verbod op vet, suiker of koolhydraten. Geen opgeven vingertje over ‘niet snaaien en snoepen.’

Jessica kan zich namelijk het beste helpen door op zichzelf af te stemmen. Ze mag gaan voelen wat haar eigen behoeften zijn. En die vervullen.

Herstel het contact met je eigen lichaam en behoeften

Het interessante is: op deze manier zal ze zelf haar eetpatroon in balans brengen. Ze vertelt namelijk ook dat ze het helemaal niet fijn vindt om heel veel te snoepen of snacken. Ze voelt zich beter als ze matig en gezond eet. Als haar eten in balans is dus.

En doordat ze op deze manier op haar eigen lichaam en behoeften afstemt, hoeft ze ook niet tegen een dieet en allerlei regels te rebelleren.

Dit is het mooie van intuïtief eten. Je leert weer op jezelf af te stemmen. Veel langdurige lijners zijn dat verleerd doordat ze hun eigen signalen en behoeften overstemden met een dieet. Hierdoor zijn ze het contact met hun lichaam en behoeften kwijtgeraakt.

Intuïtief eten helpt om dat contact weer te herstellen.

Vaak leer je ook de behoeften op andere gebieden te eren 

Want als je in voeding leert om je eigen behoeften te eren, kun je dat ook op andere levensgebieden toepassen. Door te voelen welke keuzes voor jou belangrijk zijn. Door te voelen dat je iets niet wilt, en hier ‘nee’ te mogen zeggen. Door jezelf toe te staan voldoende rust en ontspanning te nemen.

Wil je weten over intuïtief eten? Of herken je Jessica’s weerstand tegen diëten?

Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende telefonische inspiratiesessie. In dit gesprek kijken we samen waar jouw pijnpunt in diëten en eetbuien zitten en geef ik je drie concrete tips waar je meteen mee aan de slag kunt. Maar hier een afspraak voor deze gratis sessie

Ook jij kunt weer lekker en ontspannen eten. Maak nu een afspraak.  

Ik help je graag!

 

Agenda 

Woensdag 6 september 2023
Online informatieavond training 'Eetbuien? Jojo-en?'
19.30-21.00 uur
Anmelden via mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vanaf zaterdag 23 september 2023
Training 'Klaar met eetbuien en jojo-en'
Gratis kennismaking
4 live dagen in Haarlem
Online terugkomen in januari 2024
Vroegboekkorting tot 6 september 2023
Aanmelden mogeijk tot 20 september 2023

De site bevat koekjes. En nee, deze koekjes kun je niet eten. Als je deze site blijft gebruiken, dan gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met deze cookies.

Eetbuicoaching.nl

Titia Bakker
Vliek 68
2036 CN Haarlem
Telefoon: 06 5190 7946
E-mail: titia@eetbuicoaching.nl

KvK: 54329388 
BTW-ID: NL001604737B61

Eetbuicoaching.nl is onderdeel van Haarlem Counseling

Afslankboom
© 2020 - 2023 Eetbui Coaching - Design & realisatie: Result Media