By Titia Bakker on woensdag, 13 februari 2019
Category: Weblog

Ben jij emotie-eter? En ben jij ook zo aardig?

Ben jij een emotie-eter? Dan is dit vast heel herkenbaar:  
Je bent vriendelijk en hartelijk. Je hebt veel aandacht voor anderen. Je werkt hard en bent loyaal naar je werkgever. Je huishouden is aardig op orde, hoewel je zelf vindt dat het beter kan. Je zorgt goed voor je kinderen. En voor je partner, je ouders, je vrienden en vriendinnen.

Kortom: niemand komt iets te kort. Je omarmt de hele wereld. 

Of…. Ik mis nog iemand.

Moeilijk om voor jezelf te zorgen

Want zo goed als je voor anderen zorgt, zo moeilijk vind je het om voor je eigen behoeften te zorgen. Hoezo ben jij belangrijk? Hoezo kun jij je partner vragen om een avond voor de kinderen te zorgen zodat jij iets leuks kunt doen? Hoezo kun jij tegen je werkgever zeggen dat je nu géén ruimte hebt voor die extra klus? Hoezo kun je de boel de boel te laten en lekker in het zonnetje zitten?

Hoe ziet jouw leven eruit als je jouw behoeften ook vervuld? 

Hoe zou het zijn als je jezelf toestaat om net zo goed voor jezelf te zorgen als voor anderen? Onvoorstelbaar he? En hoe ziet jouw leven er uit als je je dat wél voorstelt? Of sterker nog, als je het ook echt doet? Een stuk vrolijker? Lichter? Ontspannen? Vrij?  

Want eigenlijk loop je op je tenen.

Het kost veel energie om het anderen steeds naar de zin te maken. Het kost veel stress om steeds aardig te blijven als je iets vervelend vindt.

En deze vermoeidheid en stress zet je om in…. de gevreesde eetbuien.

Je eetbuien zijn een symptoom dat je onvoldoende voor jezelf zorgt

Want die eetbuien waar je zo’n hekel aan hebt, zijn in feite een symptoom dat je onvoldoende voor jezelf zorgt. Die eetbuien zijn jouw poging om aan je eigen behoeften te voldoen. Het is jouw momentje voor jezelf. Jouw moment, waarop je eindelijk eens geen rekening met anderen hoeft te houden. Jouw moment, waar je eindelijk eens lekker doet wat jij wilt.

En dat verklaart ook waarom het zo moeilijk is om ermee te stoppen. Want als je jezelf niet troost met eten, hoe kun je dan voor jezelf zorgen?

Eetbuien zijn dus een symptoom. Het antwoord op eetbuien is niet om nog meer je best te doen om goed te eten. Het werkelijke antwoord is dat je goed voor jezelf wilt gaan zorgen, zodat je de troost uit eetbuien niet meer nodig hebt.

Maar hoe zorg je eigenlijk voor jezelf?

Het is heel goed mogelijk dat je dat niet weet. Dat je het nooit geleerd hebt. Dat je van jongs af aan lief bent geweest, en goed voor anderen hebt gezorgd. Gelukkig kun je dat alsnog leren.

Om dat te leren, zijn er verschillende fasen:

  1. Het herkennen van je eigen behoeften
  2. Die behoeften ook toestaan bij jezelf
  3. Je behoeften realiseren in de praktijk
  4. Het schuldgevoel laten voor wat het is

Het kan zijn dat jij moet beginnen bij fase 1: het herkennen van je eigen behoeften. Maar het kan ook zijn dat je best weet wat je behoeften zijn, maar dat je ze niet in de praktijk durft te brengen. Dit verschilt van persoon tot persoon.

Hieronder meer over de verschillende fasen:

1. Het herkennen van je eigen behoeften

Misschien ben je zo gewend om jezelf weg te cijferen dat je niet meer weet wat jouw behoeften zijn. Dat je zo gewend bent om aardig te zijn en te doen wat je omgeving van je verwacht, dat je je eigen behoeften niet waarneemt. Dan is dat voor jou de eerste stap. Want hoe herken je je eigen behoeften eigenlijk? Een paar voorbeelden:

2. Jezelf die behoeften ook toestaan

3. Je behoeften in de praktijk brengen

Dit kan een heel spannende stap zijn. Want als je je werkelijke behoeften in de praktijk gaat brengen, kom je ook de belemmeringen tegen waarom je het tot nu toe niet deed.

4. Laat je schuldgevoel maar kletsen

Het kan zijn dat je je schuldig voelt als je je behoeften vervuld. Dat je denkt dat je nu egoïstisch bent. Je bent zo gewend om jezelf weg te cijferen en anderen voor te laten gaan. Maar jij bent net zo belangrijk! Je mag net zo goed voor jezelf zorgen als je nu voor anderen zorgt. Dus laat dat schuldgevoel gewoon kletsen. Jij mag voor jezelf zorgen!

Want je verdient het

Om te wéten wat jouw behoeften zijn. Om te geloven dat jij belangrijk genoeg bent om zelf iets te willen. Dat je zelfs iets van anderen mag willen. Dat je zelfs ‘nee’ mag zeggen als je iets niet wilt.

Eetbuien niet meer nodig

En die eetbuien waarmee je jezelf nu nog troost? Die zijn dan niet meer nodig. Want jij zorgt voor jezelf! Dat hoeft de chocolade niet meer te doen!

Wil jij ook van je eetbuien af en leren hoe je ECHT voor jezelf zorgt?

Dan is individuele begeleiding bij emotie-eten voor jou een goede optie. Hier leer je welke behoeften er onder jouw eetbuien liggen, en hoe je deze kunt bevredigen. En je leert hoe je een ontspannen en prettige relatie met eten opbouwt. Zodat ook jij weer geniet van eten.  
Een kennismakingsgesprek kost normaal € 95,- en ik bied het nu gratis aan. Maak nu een afspraak om te zien wat eetbuicoaching jou kan bieden.

{modal url="bestel-e-boek" open="1,5" id="ibook" delay="5000"}{/modal} {modal article="afvallen-emotie-eten-wees-aardig-voor-jezelf" open="2,6" id="promo" delay="5000"}{/modal}

Leave Comments