Als het gezond is, is het ook slank. Of toch niet?

Avocado verkleindIk kom bij mijn klanten regelmatig verwarring tegen over gezond en slank. Een uitspraak die ik regelmatig hoor is: “Word je daar dik van? Het is toch heel gezond?”

Er zijn een aantal producten die heel gezond zijn, maar niet slank.

Dit zijn bijvoorbeeld: olie, zaden en noten of avocado. Deze producten bevallen goede vetten, vitaminen en mineralen of eiwitten. Echt gezond dus. Het is ook niet voor niets dat deze producten in de laatste voedseltrends worden gepromoot. Helaas bevatten al deze producten ook veel olie, en dus veel calorieën. En als je weet dat een eetlepel olie evenveel calorieën bevat als een boterham… En hoewel de olie gezonder is dan boter (want het bevat de goede vetten) zitten er evenveel calorieën in.

Ook ik trapte erin

Bij zaden en noten gebeurt hetzelfde. Ik heb een periode een eetlepel zaden aan m’n muesli toegevoegd. Ik had niet door hoeveel calorieën hierin zaten, en was verbaasd toen ik aankwam. Ik had toch niets aan m’n eetpatroon veranderd? Ik los zo’n situatie op door weer een eetdagboek bij te houden. Dan zie ik wat ik onbewust had veranderd. Hier werd duidelijk dat in die ene eetlepel zaden wel 100 calorieën zaten (ter vergelijking: in een gewone boterham zitten er 85). Als je dat dagelijks doet, dan kom je dus aan. Ik heb die eetlepel zaden weer uit m’n muesli verbannen, en inderdaad: m’n gewicht bleef stabiel.

Kleine verandering, groot effect

Zo zie je maar hoe een kleine verandering al een groot effect kan hebben.Want wie realiseert zich nu dat die lekkere zaden en pijnboompitten in de salade zo veel invloed hebben?

Avocado, olie, zaden en noten zijn dus verwarrende producten. Ze zijn heel gezond. En toch wil je er niet te veel van gebruiken als je wilt afvallen.

Training Afvallen? Emotie-eten? Wees aardig voor jezelf!

Deze, en andere misverstanden over voeding, komen veel voor. Het is één van de onderwerpen in de komende training Afvallen? Emotie-eten? Wees aardig voor jezelf!’ En naast kennis over voeding en dieet, komen ook meer persoonlijke thema’s aan bod:

  • Welk mechanisme zit er achter jouw neiging om teveel te eten?
  • Hoe kun je met eetverleidingen omgaan?
  • Welke behoeften vervul je met emotie-eten?

Herkenbare thema’s? Dan is deze training voor jou. Hij start op maandag 24 september. Je kan je nu nog inschrijven…

Ken je mensen voor wie deze blog interessant is? Ik vind het leuk als je hem doorstuurt of deelt via Social Media.
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.eetbuicoaching.nl/

Afslankboom 

Eetbuicoaching.nl

Titia Bakker
Atjehstraat 39
2022 BL Haarlem
Telefoon: 06 5190 7946
E-mail: titia@eetbuicoaching.nl

KvK: 54329388 
BTW-ID: NL001604737B61

Eetbuicoaching.nl is onderdeel van Haarlem Counseling

Afslankboom
Top