'Alles mag' blijkt helemaal niet zo prettig

image 2017 07 10Vorige week rondde ik een training ‘Afvallen? Emotie-eten? Wees aardig voor jezelf!’ af. In één van de oefeningen verkenden we beide uitersten van dieetland. Streng, niks mag. Alleen gezond eten, elke calorie telt. Of: Alles mag. Leve de lol! Ik eet alles waar ik zin in heb. Gezond/ongezond, veel/weinig, het maakt niet uit. Daarna zocht ieder zijn eigen balans tussen beide uitersten.  
Je zou denken dat ‘alles mag’ het prettigst was. Hoe heerlijk om al je behoeften en impulsen te volgen. Om onbeperkt te snoepen en snaaien en nergens rekening mee te houden. Om alleen te doen waar je zin in hebt. Volg je gevoel!

 Toch een andere conclusie

De deelnemers kwamen echter tot een andere conclusie. Zij vonden ‘alles mag’ helemaal niet zo prettig. Ze vertelden dat ze dan overeten, en zich vervelend vol voelen. Ze voelen zich suf en hebben een schuldgevoel omdat ze zich hebben laten gaan. Mensen uit hun omgeving reageren bezorgd of kritisch.

De balans is veel prettiger

Ze ontdekten dat de balans tussen ‘Streng’ en ‘Alles mag’ veel prettiger is: jezelf toestaan om keuzes te maken en je hier goed bij te voelen. En bij de balans is al die stress rond eten afwezig. Al dat schuldgevoel. Het doorschieten naar alweer veel te veel.

Rust en ontspanning

Ik werd met name getroffen door de rust en ontspanning die ik hier hoorde. Weg was het suffe, opgeblazen gevoel na overeten. Weg was het pingelen: Mag ik wel of niet snoepen? Weg was het oordeel: alle snoep en snacks zijn slecht. Weg was het schuldgevoel na weer een eetbui. Weg was de schaamte: ‘wat vinden anderen er eigenlijk van?’

Dit is waar ik het echt voor doe

Wat fijn om te zien. Want eigenlijk is dat waar ik het echt voor doe. Ik vind deze ontspanning en ruimte veel belangrijker dan maatje 34. Wat een ruimte ontstaat er wel niet als al die stress weg is? Als je een balans vindt. Als je enerzijds lekker en gezond eet, en anderzijds lekker kunt genieten? Ik vind het prachtig om ze weer ontspannen van eten te zien genieten.

Ook op andere gebieden werkt het door

Mogen zijn wie je werkelijk bent. Je eigen behoeften mogen voelen en vervullen. Met rust, ruimte en ontspanning in het leven staan. Veel deelnemers groeien ook op persoonlijk vlak.

Prachtig om te zien welke resultaten zijn bereikt. Mijn missie is geslaagd. Hier doe ik het voor!

Nieuwe groep

Een nieuwe groep ‘Afvallen? Emotie-eten? Wees aardig voor jezelf!’ begint op maandag 25 september. Wil jij ook een ontspannen relatie met eten? Schrijf je dan nu in!

Ken je iemand voor wie deze blog ook leuk is? Ik vind het hardstikke leuk als je de blog doorstuurt!
 

Agenda 

Woensdag 6 september 2023
Online informatieavond training 'Eetbuien? Jojo-en?'
19.30-21.00 uur
Anmelden via mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vanaf zaterdag 23 september 2023
Training 'Klaar met eetbuien en jojo-en'
Gratis kennismaking
4 live dagen in Haarlem
Online terugkomen in januari 2024
Vroegboekkorting tot 6 september 2023
Aanmelden mogeijk tot 20 september 2023

De site bevat koekjes. En nee, deze koekjes kun je niet eten. Als je deze site blijft gebruiken, dan gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met deze cookies.

Eetbuicoaching.nl

Titia Bakker
Vliek 68
2036 CN Haarlem
Telefoon: 06 5190 7946
E-mail: titia@eetbuicoaching.nl

KvK: 54329388 
BTW-ID: NL001604737B61

Eetbuicoaching.nl is onderdeel van Haarlem Counseling

Afslankboom
© 2020 - 2023 Eetbui Coaching - Design & realisatie: Result Media